Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babamasszázs - Kötődés elősegítése

. A kötődés

a. A kötődés „egyedülálló kapcsolat két ember között, amely különleges és egyedülálló.”

Ez a jelenség egy pszichológiai, biológiai, szociális folyamat.

Általában a szülők és gyermekek között jön létre, leginkább a születés körüli időszakban, de bármely életkorban ki lehet alakítani. (pl.:örökbefogadás). Hosszú időn át tart és időtálló.

Ideális állapotban a születés után néhány perccel kontaktusba kerül az anya és a gyermek és az imprinting (bevésődés) megtörténik. Ezzel a kötődés folyamata is elindul. Lehet olyan eset, amikor a babát elviszik (orvosi beavatkozásra van szüksége vagy neki vagy az anyának), ekkor a kötődés folyamata sérülhet, de ezt a folyamatot újra el lehet indítani bármikor. (l. még 4-es feladat, koraszülés esetén).

A kötődés létrejötte pozitívan befolyásolja az egyén társas kapcsolatait, intellektusát, jó lesz a probléma megoldó képessége. Sajnos az ellenkezője is igaz, a kötődés sérülésekor az egyén antiszociális lesz, hiányába akár bele is halhat („intézetis” gyerekek).

b.  A kötődés sok tényező befolyásolja.

Ezek lehetnek például: a szülői példa, az egyén saját szüleivel való kapcsolata, a párkapcsolat minősége, a család, barátok hozzáállása, tervezett volt-e a várandóság, akár igen, akár nem: felkészültek-e a baba érkezésével járó életvitel változásra.

A várandóság, a szülés lefolyása. Ha a várandóság vagy a szülés szövődményes volt, negatívan befolyásolja a folyamatot. Ha minden rendben volt, esetleg apás szülés zajlott és a baba is egészséges, akkor zavartalan a folyamat.  Befolyásolja a várandósgondozást végző, illetve a kórházi személyzet hozzáállása.

A mai technológia (4D UH, szívhang vizsgálat) szintén mélyíti a folyamatot. Illetve a látványos változások a női testen.

A szoptatás zavartalansága, bőrkontaktus (simogatás, ölelgetés, puszilgatás) szintén segít.

Befolyásolja az esetleges előző gyermekkel létrejött kötődés, a stabil családi háttér, ez alatt az anyagi stabilitást is értem (legalábbis ne árverezzék a család feje fölül a házat.)

Zavaró tényező lehet a média sugallta „elvárások”. (egy anya mindig fitt, vidám, jól sminkelt, bombázó alakkal, mellekkel stb…).

A kötődést elősegítő érzékszervek:

Látás: egy újszülött kb 20-30 cm-re lát élesen. Ezért fontos, hogy közel hajoljunk hozzá.  Talán nem véletlen, hogy ez a távolság megfelel a mell és az anya arca közötti távolságnak. Ha a szülő törekszik a szemkontaktusra, könnyebben rá tud hangolódni a baba igényeire, hangulatára. Erre mondják: „a szem a lélek tükre”.

Bőr: az érintés (simogatás, puszilgatás) nagyon fontos szerepet játszik a kötődés folyamatában.

Az érintés során oxytocin J hormon szabadul fel a szervezetben mindkét félben, amely segíti a kötődést.

Hallás: elsősorban a magzat az anya szívverését és hangját hallja az anyaméhben. A lágy „dajkanyelv” elősegíti a kötődést.

Szaglás: a csecsemő is felismeri az anya természetes illatát és fordítva is igaz, az anya is felismeri csecsemője illatát. Ez is pozitívan hat a folyamat elmélyülésében. Ezért nem tanácsos erős illatú kozmetikumokat használni.

Ízérzékelés: már öt napos baba ízéről, szagáról felismeri az anyukája tejét.

c. A csecsemőmasszázs nagyon alkalmas arra, hogy ezt a folyamatot mélyítse, illetve ha sérült bármi oknál fogva, akkor létrehozza, helyrehozza. Azért segíti elő, mert a masszázs során beszélünk a babánkhoz, mosolygunk rá (ő visszamosolyog), érintjük őt, lágy zene szól, jó a hangulat.

Azért fontos tudnunk ezeket a folyamatokat, hogy lássuk, milyen szinten van a baba-mama kapcsolat. Ha jó, akkor azon kell fáradoznunk, hogy még jobb legyen, ha esetleg nem egészen jó, akkor pedig azon, hogy jó legyen, hogy „kikalapáljuk” a csorbát.

 

A megfelelő szinten megtörténő kötődésnek hosszú távú pozitív hatásai lesznek. A gyermek- szülő kapcsolat kiegyensúlyozott lesz. A gyermek személyiségfejlődése megfelelő lesz. Még felnőtt korban is fogja hordozni a hatásokat: kiegyensúlyozott lesz, jó döntéseket lesz képes hozni (pályaválasztás, párválasztás, családalapítás), boldog, értékes életet fog élni. Jobban fogja kezelni a konfliktusokat, stresszhelyzeteket, nem nyúl alkoholhoz, droghoz.  Nem utolsósorban egészséges lesz.

Ha felnőtt, akkor családjában is törekedni fog a mély kötődésre.