Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálási tanácsok csecsemőknek

A szilárd táplálék bevezetése

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint a hozzátáplálás fontos szempontjai:

  • a bevezetés időpontja megfelelő legyen a csecsemő fejlettségéhez viszonyítottan
  • a gyerek igényének megfelelő legyen a tápanyagtartalom
  • biztonságos és a csecsemőnek megfelelő táplálékot biztosítson.

Mikor kezdjük a kiegészítő táplálást?

A kizárólagos szoptatás kielégíti a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők táplálkozási igényeit, de 4  hónapos kor alatt semmiképpen sem szükséges a kiegészítő táplálék.

Ugyanez vonatkozik a tápszerrel táplált csecsemőkre is. Az Ő gyomor-bélrendszerük sem érettebb, mint az anyatejjel táplált babáké. A csecsemők négy-hat hónapos kor körül fejlődési mérföldköveket lépnek át, emellett emésztőrendszere is elég fejletté, éretté válik az anyatejen illetve a tápszeren kívül más táplálék feldolgozására is.

Melyek is az érés jelei, amelyek arra utalnak, hogy a csecsemő kész a szilárd táplálék bevezetésére?

Először is a csecsemő nem tolja ki nyelvével a kanalat, a száj izmai és idegei erőssé válnak ahhoz, hogy ajkai közé fogja az ételt, harapjon és rágjon. Amikor már érdeklődést mutatnak az új ízek iránt.

A szilárd táplálék bevezetésének lépcsői

Vegyes étrend bevezetéséhez a gyümölcs-, zöldség- és gabonapelyheket tanácsolják. Sokan szívesebben kezdik gyümölccsel, azok közül is almával, őszibarackkal a szilárd táplálék bevezetését. A magyar csecsemők a hazánkban honos gyümölcsöket tolerálják leginkább.

Az első próbálkozásokhoz egy nyugodt időszakot érdemes választani, ne legyen beteg a pici, ne legyen nyűgös, ne legyen túl zsúfolt a nap. Mindig először szoptassuk meg a csecsemőt, hiszen nem elválasztani akarjuk, hanem hozzátáplálni, új ízekkel megismertetni a gyermeket.

Majd ültessük az ölünkbe és kínáljuk meg a babát egy mokkáskanál reszelt almával vagy egy az általunk választott szilárd étellel. Ha szívesen fogadja és megeszi, akkor másnap adhatunk neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeljük a mennyiséget a gyermek igénye, jelzése szerint. Néhány napig csak egyféle gyümölcs javasolt, miután megszokta, azután kóstoltassunk másfélét.

Fontos figyelni a gyermek reakcióit, soha ne erőltessük az új ételt, sem az ismertet, ha a gyermek tiltakozik. Mindig figyelni kell, hogy nem jelenik-e meg kiütés, vagy egyéb, allergiára utaló jel!

Nem szabad azonban megijedni, ha a gyermek nem fogadja el a szilárd ételt elsőre,nem kell erőltetni. Néhány nap múlva újból meg lehet próbálni.

Anyatejes csecsemőknél gyakori, hogy 1 éves korukban táplálékuk nagy része, sokszor több mint 2/3-a még az anyatej és csak kis része a szilárd étel.

A túl korán kezdett kiegészítő táplálás a következő veszélyeket rejtheti

  • A tápanyagokban gazdag anyatejet helyettesíti, azáltal, hogy megtölti a csecsemő gyomrát, csökkenti az éhségérzetet ugyan, de kevésbé tápláló.
  • A csecsemő kevesebbet szopik, ezért csökken az anyatej elválasztás, kevesebb lesz a mennyisége.
  • A csecsemő kevesebb immunanyaghoz jut, így nő a betegségek előfordulásának veszélye.
  • Még a legnagyobb tisztaság, higiéné mellet is nő a hasmenés veszély.

1 éves kor alatt NEM ajánlott:

Tej, tejszín, tejföl, eper, málna, szeder, kacsahús, kacsamáj, libahús, libamáj, halak, tojásfehérje, csonthéjasok!

Mézet se adjunk a babának az első születésnapja előtt, a méz ugyanis botulizmuscsírákat tartalmazhat.

Várjunk a hallal és a belsőségekkel is, a bennük fölhalmozódó méreganyagok káros hatása miatt!

A legújabb módszertani ajánlások alapján a glutén bevezetése anyatejes táplálás mellett a 6. hónapos korig (4 hónapos kor előtt semmiképpen sem!) ajánlott a főzelékek mokkáskanálnyi lisztpéppel történő sűrítésével, vagy fél babakeksz adásával.

A boltok polcain széles a választék bébiételekből, a címkéken már 4 hónapos kortól való ajánlást is feltüntetnek, ami szöges ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával (WHO).

Később is érdemes alaposan elolvasni, hogy mit tartalmaznak az üvegek.

Népszerűek a különböző tejpépek is. Ezekhez csak vizet kell hozzáadni, ezért elkészítése rendkívül egyszerű. De a legmegfelelőbb a hypoallergén formája, amelyet az orvos receptre ír fel. Ehhez is keverhetünk gyümölcsöt, és máris sokkal kívánatosabb.

Gyermekeinket a rágásra 8-10 hónapos kor körül lehet elkezdeni szoktatni. Ez szintén gyermekfüggő, van, akinél ez később történik meg. Az átpasszírozott vagy turmixolt főzelékben 1-1 nagyobb darab, puha zöldséget hagyunk, amit a fogínyével össze tud nyomni, vagy csak villával törjük össze a főzeléket, gyümölcsöt. Fontos, hogy figyelmeztessük a picit mikor ez a falat következik.

Az alábbiakban egy ajánlást találsz a szilárd ételek bevezetésének idejéről.

 Iránymutató a csecsemőtápláláshoz

0-4-6. HÓNAPOS KOR

Csak anyatej és/vagy anyatej pótló csecsemő tápszer

6. HÓNAPOS KOR UTÁN

Almalé, almareszelék, őszibaracklé, őszibarackpüré, sütőtöklé, körtelé, körte püré, , szilvalé, szilvapüré,paradicsomlé, sárgarépalé, meggy, narancs, banán püré, (citrusfélék bevezetése, ha nincs a családban allergia), burgonyapüré, sárgarépa, fehérrépa, cukorborsó ( csak szitán áttörve!), saláta, sütőtök, tök, cékla, gesztenye, paradicsom, spenót (heti 1x maximum), sóska (heti 1x maximum), cukkini

6-7 HÓNAPOS KOR

  1 dl püréhez egy kávéskanál étolaj, omega 3, illetve 6 zsírsavak adása, fogyasztása már csecsemő korban is nagyon fontos. A főzelékeket darált csirke vagy pulykamellel komplettáljuk. Heti 2-3 alkalommal egy adag főzelékhez 2-3 kávéskanálnyi husit tegyünk. 

 

  8 HÓNAPOS KOR

Sovány sertéshús (fiatal állat húsa) adható. Főzelékek közül bevezethetjük a brokkolit, karfiol, karalábé, kelbimbó burgonyával keverve.

9-10 HÓNAPOS KOR

Túró, joghurt, kefir, sajt, (tejtermékek bevezetése, ha nincs allergiás a családban!), főtt tojás sárgáját (felet) tehetünk a főzelékbe heti egyszer.

 FOLYADÉK PÓTLÁS

Ha gyermekünk igényli a folyadékpótlást, akkor forralt lehűtött vizet javaslunk. A víz forralása (tápszer készítéséhez is) 1 éves korig javasot. (Az előre palackozott babavizet elég csak 24 óra felbontás után forralni, a gyártó javaslata szerint.)

Szintén 1 éves korig ügyelni kell arra, hogy csak bevizsgált vízet használjunk, a nitrát mérgezés elkerülése végett.

Ebben a témában fontos megemlíteni, hogy a magunk által készített főzelékeket csak frissen adjuk a csecsemőnek, mert a tárolás során nitrát szabadulhat fel. Főleg a répa, cékla, illetve olyan növények, amelyeknek a földben levő részét fogyasszuk az érintettek.

Ajánlom a következő honlapot a témában, amit szakemberek állítottak össze, korrekt: http://kiskanalkommando.hu/